www.petsetidis.gr

Λογοτεχνία

Από το "ΔΕΝΤΡΟ"

DENTRO copy

Δωμάτια που αφηγούνται

Η νέα συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Πετσετίδη συντίθεται σαν μια αρθρωτή αρχιτεκτονική κατασκευή. Σπίτια, κάμαρες, δωμάτια, βιωματικοί χώροι, μιας παρήγορης και καθησυχαστικής οικειότητας, διάστικτοι από ίχνη και φυλαχτά της μνήμης,  εναλλάσονται με χώρους άυλους και απρόσιτους, εφήμερους και άξενους, δυστοπικούς και ανοίκειους, σε μια ακολουθία ιστοριών με κοινό παρονομαστή τη θεματική εστίαση στην εμπειρία του προσωπικού χώρου, πραγματικού ή φανταστικού.

Περισσότερα...

Οι τέσσερις τοίχοι

Περνάμε όλα μας τα χρόνια μέσα σε δωμάτια και σπίτια.Τόσο αναπόσπαστα, τόσο απαραίτητα, τόσο αναγκαία στη ζωή μας όσο τα ρούχα μας - τι λέω όσο το ίδιο μας το δέρμα. Μας περιβάλλουν, μας προστατεύουν, μας προσδιορίζουν, μας επιβάλλονται, μας φυλακίζουν. Τόποι διαβίωσης, χώροι ανάπαυσης, εστίες συμβίωσης, έδαφος διαμόρφωσης, ζώνες διασταύρωσης, πεδία σύγκρουσης, φωλιές αναμνήσεων, χώροι αναρρωσης.

Περισσότερα...

ΟΡΟΠΕΔΙΟ - Εν οίκω

Ο ξεχωριστός συγγραφέας Δημήτρης Πετσετίδης είναι αληθινά εξπέρ στην ολοκλήρωση διηγημάτων μικρής φόρμας· αφού το συνολικό του έργο αποτελείται - πλην μιας νουβέλας - από μινιμαλιστικές, ευθύβολες, διεμβολιστικές και απέριττες γλωσσικά προσπάθειες, που καταλήγουν σε τέτοιου είδους καταγραφές. Πράγματι και με βάση την Ιστορία, την οποία παραθέτει άλλοτε γλαφυρά κι άλλοτε πύρινα, με λογοτεχνικά μέσα που προκύπτουν από πληροφορίες του σχετικές ή έστω από παιδικά βιώματα, που, όπως  όλοι γνωρίζουμε, μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, ο συγγραφέας διατρέχει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια έχοντας στα χέρια του ένα υλικό που δέχεται όλων των μορφών τις ερμηνείες και όλων των μεθόδων τις προσεγγίσεις.

Περισσότερα...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, Εν οίκω

Τη στενή σχέση της προσωπικής κάμαρης με τους ενοίκους της εξιστορεί σε μικρές δόσεις ο συγγραφέας αυτών των διηγημάτων, αυτού του δωματίου μέσα στο οποίο  στεγάζονται ο ύπνος και ο ξύπνιος των ανθρώπων, τα όνειρα, τα ταξίδια, τα σχέδια: ένας κανονικός μικρόκοσμος, από τη μια, ολόκληρη η ζωή , από την άλλη. Μέσα στα δωμάτια στενεύουν τα όρια κι ο άνθρωπος βρίσκει το σχήμα του, τον δικό του βηματισμό, τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες