www.petsetidis.gr

Δώδεκα στο Δίφραγκο

Από την "Αυγή"

Μια από τις καλύτερες κριτικές που γράφτηκαν για το βιβλίο "Δώδεκα στο δίφραγκο"(Από τον Γιώργο Σαββίδη)

gsab

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ (1988)

…Σύντομες ιστορίες, συνήθως τραγικές, συνθέτουν ένα χρονολογικό κύκλο από τα νηπιακά χρόνια στην Κατοχή (σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1940) μέχρι τη στρατιωτική του θητεία (είκοσι δύο – είκοσι πέντε χρόνια αργότερα).

………………………………………………………………………………………………………………

Το ύφος από Σταμ Σταμ στα πιο απλά κομμάτια μέχρι Χάκκα, Ιωάννου, Χατζή και ιδίως Η.Χ.Παπαδημητρακόπουλο στα πιο πετυχημένα του. Υπάρχει ένα αριστούργημα, το «Σιδηροδρομικός Σταθμός Σπάρτης» και τρία – τέσσερα ακόμα πρώτης γραμμής κομμάτια («Το παλικάρι», «Το παλιό σπίτι» , «Το φως»).

 

Περισσότερα...

Σταματίου - Τα Νέα (1987)

Τα 14 δείγματα του αφηγηματικού ταλέντου του που παρουσιάζει σ’ αυτό το πρώτο του βιβλίο, είναι σύντομες εικόνες, «φλας» από την πιο σκληρή πραγματικότητα των δεκαετιών ΄40 και ΄50, στη σπαραγμένη Λακωνία που δεν κατονομάζει, όπου η παιδική και νεανική αθωότητα προσκρούει στο θάνατο και το αίμα καθημερινά. Κι όμως, το μαύρο της ζωής «υπονομεύει», απαλαίνει πάντα το υπόγειο καλωσυνάτο χιούμορ του Πετσετίδη, που μου θύμισε αυτό που γράφει ο Σαρτρ στις «Λέξεις» πως ήταν το σύνθημα της γιαγιάς του: «Γλυστράτε, θνητοί!» . Που δεν είναι άλλο απ΄ το σοφό «τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου(και του …Αξελού). Ας είναι.

Περισσότερα...

Μπακόλας - Μακεδονία (1986)

«Μια συλλογή μικρών διηγημάτων γραμμένων στην παραδοσιακή μορφή, αλλά με άνετη γραφή και αδρό ύφος. Τα θέματα των διηγημάτων, όπου υποψιάζεται κανείς το αυτοβιογραφικό στοιχείο, είναι παρμένα από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, με προεκτάσεις σε κατοπινές καταστάσεις. Ο κ. Πετσετίδης έχει το χάρισμα να αφηγείται συνταρακτικά γεγονότα με μια απλότητα που τελικά δίνει δύναμη στα γραφτά του. Κι ακόμα θα πρέπει να πει κανείς πως υπάρχει ίση αξία σε όλα τα διηγήματα, πράγμα που δείχνει τον καταχτημένο από μέρος του συγγραφέα λόγο. Το ελληνικό διήγημα πλουτίζεται με ακόμα έναν αξιόλογο τεχνίτη του είδους.»

Ν.Μπακόλας

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 22 Οκτωβρίου 1986

Παπαγεωργίου - Διαβάζω (1987)

«Με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και με αρκετά μεγάλη ευκολία στη δημιουργία παραστάσεων, ο συγγραφέας μας μεταφέρει πρώτα στη Λακωνία όπου η ιδιαίτερη πατρίδα του και κατόπιν στα κατοχικά, αντιστασιακά, εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, που το βάρος των περιστάσεων αγγγίζει διακριτικά τις πιο οικείες λογοτεχνικές αλλά και ιστορικές στιγμές. Τα μικρά πεζογραφήματα - μορφή γραψίματος πολύ διαδεδομένη τον τελευταίο καιρό – έχουν και δικό τους ύφος στο οποίο προσαρμόζεται αμέσως ο αναγνώστης, αλλά και δική τους τεχνική που διαμελίζει μέσα σε λίγες σελίδες τη σύντομη θεματολογία.

Επιγραμματικά πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο και μοντέρνο που ασφαλώς θα δεχθεί καλή υποδοχή και ταυτόχρονα ικανή μελέτη και ανάλυση.»

Χρίστος Παπαγεωργίου

Περιοδικό «Διαβάζω» τ. 162 , 25 Φεβρουαρίου 1987