www.petsetidis.gr

Παγανός - Διαβάζω (2001)

… Ο Δ. Πετσετίδης πεζογράφος που πατάει γερά στην παράδοση της καλύτερης ρεαλιστικής μας διηγηματογραφίας, με τον Τροπικό του λέοντος αποδεικνύει με τρόπο πολύ πειστικό ότι δε μένει στατικός στα μέχρι τώρα επιτεύγματά του, αλλά μπορεί να ανανεώνεται και να αναζητεί νέες μορφές έκφρασης….

…………………………………………………………………………………………………………..

Ο Τροπικός του Λέοντος ανήκει στο είδος της παρωδίας, δηλαδή στην κωμική απομίμηση του ύφους ή των τρόπων κάποιου συγγραφέα – συνήθως με χτυπητή ιδιοτυπία – ή οπουδήποτε άλλου πράγματος με σκοπό τη διακωμώδηση. Ο παρωδός δε διασκεδάζει μόνο εις βάρος άλλου, αλλά ασκεί και ένα είδος λογοτεχνικής κριτικής. Οι παρωδίες του Πετσετίδη είναι πολλές και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Επεκτείνονται στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνική κριτική, στην πολιτική, στα σύγχρονα γεγονότα, σε συμπεριφορές και νοοτροπίες, με διάθεση σατιρική.

…………………………………………………………………………………….

Σε ορισμένα σημεία η σάτιρα είναι ιδιαίτερα δηκτική. Ο συγγραφέας παραλλάσει παρωδώντας μύθους, ονόματα, γεγονότα, καταστάσεις, συγγραφείς, ιδεολογήματα με έναν καταιγισμό λαϊκών ευφυολογημάτων (καλαμπούρια). Η επινοητικότητά του φτάνει ως τον παροξυσμό. Χρησιμοποιεί την υπερβολή και την κατάχρηση των μέσων, όπως λ.χ. τα λογοπαίγνια. Με το όνομα του ήρωα διακωμωδεί εθνικιστικά ιδεολογήματα, όπως π.χ. την πίστη στις αρχαιοελληνικές καταβολές των νεοελλήνων. Ο Λέων Ίδα Μπονασπάρτης ανακαλεί τον αρχαίο βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, τον Λέοντα της Νεμέας, αλλά και τον Βοναπάρτη ως καταγόμενο δήθεν από τη Μάνη.

Ο άθλος του Ηρακλή ο σχετικός με το λέοντα της Νεμέας παρωδείται με το επεισόδιο του ξυλοδαρμού ενός μικρού Ηρακλή από τον μικρό επίσης Λέοντα στη Νεμέα. Ο Πετσετίδης παρωδεί με οίστρο αριστοφανικό. Ακόμη και ο μύθος της αριστοφανικής Λυσιστράτης παρωδείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Ευφυής είναι, εκτός των άλλων, και η παρωδία της λογοτεχνικής κριτικής, στην οποία αφιερώνει πολλές σελίδες στο βιβλίο του (98 – 108), καθώς και των αστυνομικών και μαθηματικών μυθιστορημάτων.

Γ. Δ. Παγανός

«Διαβάζω» τ.421, Σεπτέμβριος 2001