www.petsetidis.gr

Δασκαλόπουλος - Τα Νέα (1995)

… Τέτοιες παλιές ιστορίες μας διηγείται ο Πετσετίδης, που τοποθετούνται στη μετεμφυλιακή και μεταπολεμική εποχή, αλλά με συνεχείς συνδέσεις και αναδρομές προς τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Ο αφηγητής ταυτίζεται συχνά με τον συγγραφέα και ανασύρει στην επιφάνεια αναμνήσεις από την παιδική ηλικία ή ιστορίες που ξεκινούν στη δεκαετία του ΄40 ή του ΄50 για να καταλήξουν στο σήμερα. Τα κύρια ή δευτερεύοντα πρόσωπα είναι συνήθως άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή μας (ή είναι για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους) όταν η χώρα ερήμωνε από τη μετανάστευση.

Παρά το γεγονός ότιτα διηγήματα του «Επίλογου στα χιόνια» κρύβουν στο βάθος τους την πίκρα και το κατακάθι από τις δύσκολες ώρες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο συγγραφέας τους δεν πολιτικολογεί ούτε ηθικολογεί. Η στάση και η γραφή του Πετσετίδη απέναντι στα γεγονότα αποπνέουν τρυφερότητα και νοσταλγία, μοιάζουν να αποχαιρετούν μιαν εποχή που άφησε ανεξίτηλα σημάδια.

……………………………………………………………………………………………………………..

Διηγήματα όπως τα «Πανχατυπιακός Α.Ο.» , «Φίλος και συμμαθητής», «Στην άλλη όχθη», «Ο μητροκτόνος», «Συνοπτικές διαδικασίες» μας μεταφέρουν απλές, αλλά αληθινές ιστορίες, που τις εισπράττουμε σήμερα σαν παραμύθια. Ο αναγνώστης δεν διερωτάται για την ακρίβεια των περιστατικών, επιδή τα ίδια τα περιστατικά εντάσσονται σ΄ ένα ευρύτερο πλέγμα εμπειριών που έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη.»

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

«ΤΑ ΝΕΑ» , Τρίτη 1 Αυγούστου 1995